De Straatpraatshow

De Straatpraatshow is een soort live jeugdjournaal annex talkshow over alles wat zich rond de school voortbeweegt (veilige schoolomgeving, parkeren, halen-brengen, buurtbewoners etc.) en wat er tijdens de school-thuis-route met risicovol fietsgedrag kan gebeuren.

Kenmerken

Leeftijd
10-12 jaar
Thema’s
Gevaarlijk gedrag, Kwetsbare verkeersdeelnemers, Verkeersvaardigheden
Les door
Gastdocent van ZAT Projectenbureau / Koop & Co

Diverse theaterelementen worden gekoppeld aan spraakmakende discussies door een heuse talkshow presentatrice met kinderen, docenten, ouders en/of schoolleiding in een hippe talkshow tv-setting. Terug van weggeweest is de ouderwetse wijk of dorpsagent (acteur). Met zijn speurhond altijd op zoek naar overtreders nabij school en tijdens de school-thuis-route. Ook de rubriek “Opsporing verzocht” wordt onderdeel van de Straatpraatshow. De Straatpraatshow wordt afgesloten met het “10 borden spel”. Humor en serieuze noten wisselen elkaar in sneltreinvaart af.

Leerdoel

  • Kennis over veiligheid in en rondom de auto bij de school, zowel van het kind/scholier zelf als van andere inzittenden.
  • Scholieren laten beseffen dat het brengen en halen met auto ook risicovol is, omdat er veel overlast is bij de school en daardoor meer kans op ongevallen door de vele geparkeerde en aankomende/vertrekkende auto’s. Daarnaast is met auto brengen en halen ook milieuvervuilend.
  • Fietsen is zeer gezond!
  • Kennis over de volgorde van handelen bij het afslaan en voorrang op de fiets ten opzichte van overig verkeer;
  • Kennis over het gevaar van het gebruik van de mobiele telefoon in het verkeer (afleiding)
  • Kennis over een aantal basale verkeersborden die de deelnemer in het verkeer kan aantreffen tijdens de school-thuis-route.
  • Scholieren kunnen beargumenteren waarom de fiets qua verlichting, banden en remmen piekfijn in orde moet zijn
  • Scholieren kunnen de effecten en impact van fietsongevallen met betrokkenheid van scooter/auto/vrachtauto beschrijven.

Opbouw les

Inleiding

De talkshow-presentatrice van dienst geeft een inleiding van de doelen van de Straatpraatshow.

Blok 1: Situaties rondom halen en brengen bij school

Plotseling komt een politieagent (type wijk of dorpsagent - acteur) de schoolruimte binnen lopen. Hij is naarstig op zoek naar een bestuurder van een auto die zijn auto voor de deur van de school heeft geparkeerd en daarmee alles blokkeert. De politieagent gaat hierbij ook de discussie aan met de leerlingen en laat hun mening horen over het brengen en halen met de auto en gaat ook in over de onveilige situaties rondom de school. Daarbij laat hij via social-media een aantal verontrustende buren (acteurs in korte clips) aan het woord, die van alles meemaken als kinderen ’s morgens met de auto wordt gebracht. De talkshow presentatrice gaat vervolgens een aantal stellingen (eventueel via lokale schoolsituaties ingebracht) hierover behandelen en nodigt hierbij een aantal scholieren en een docent/directeur/ouder uit om dit samen in een talkshow achtige setting te bespreken. Na dit blok zal de presentatrice vragen aan de overige leerlingen in het publiek voor welke stellingen zij zullen kiezen. 

Blok 2: Onveilige gedragingen op de school-thuis-route

In blok 2 zal de school-thuis-route worden ingeleid met een clip waarin dezelfde politieagent in zijn Politie-Porsche een aantal fietsende scholieren achtervolgt. De scholieren laten voortdurend onveilig gedrag zien. Kortom een goede opmaat naar stellingronde nummer 2. In de talkshow zullen wederom scholieren, docent/directeur/ouder te gast zijn. Tevens wordt er ook aandacht gevraagd voor enkele buurtbewoners, die vanuit hun perspectief kijken naar fietsende scholieren op de weg in de wijk of dorp. Ook de rubriek “Opsporing verzocht” doet zijn intrede waarin enkele bewoners worden gezocht die een conflict hebben met fietsende scholieren. Ook dit onderdeel wordt afgesloten met stellingen voor het publiek.

Blok 3: Technische staat van de fiets en verkeersbordenquiz

Bij het laatste blok m.b.t. de technische en veilige staat van de fiets laat een fietsenmaker via een clip zien, welke gebreken (verlichting/remmen/banden) de fietsen meestal hebben als kinderen in de leeftijd van 8 tot 12 jaar daarop rijden. Daarbij laat hij een fiets zien die in beslag is genomen door de politieagent. Blok 3 wordt afgesloten met een verkeersborden quiz over de 10 borden, die je moet (her)kennen als je naar school fietst en weer terug naar huis. De winnaar(es) krijgt een leuke prijs overhandigt.

Afsluiting: Uitreiking van een safety deal kaart

Alle kinderen ontvangen na afloop een safety deal kaart met de 10 borden. Daarnaast kunnen kinderen door de safety deal kaart te effectueren per provincie kans maken op een kwaliteitsfiets voor het beste idee nabij school.

Lesduur

De Straatpraatshow wordt door professionele acteurs en docenten als een interactieve talkshow met theaterelementen van 50 minuten klassikaal op scholen gegeven en uitgevoerd.

Bijzonderheden les

  • Het team van de Straatpraatshow is een half uur voor de voorstelling aanwezig. Graag een vertegenwoordiger van de school die het team ontvangt en de speelruimte aanwijst voor het opbouwen van de talkshow.
  • Er is een speelruimte nodig van minimaal 5x4 meter. Een speellokaal, gymlokaal en/of aula leent zich hier uitstekend voor.
  • Voor de kinderen banken/scholieren of andere zitmogelijkheden. Opstelling in theatervorm.
  • Aantal leerlingen per show maximaal 50 (anders graag overleg).
  • Tijdens de voorstelling graag docenten/begeleiders aanwezig.
  • Ook de aanwezigheid van verkeersouders is aan te bevelen, zodat ingehaakt kan worden op eerdere en/of toekomstige verkeer educatieve programma’s. Zo kan het geleerde bijvoorbeeld nog eens in de gymzaal, op het schoolplein of in de praktijk geoefend worden.
  • Na afloop wordt aan de docenten gevraagd een kort evaluatieformulier in te vullen.

Direct naar

Over de lesaanbieder

ZAT Projectenbureau / Koop & Co

Het ZAT Projectenbureau is met groot team van specialisten een uiterst creatief en dynamisch producent van edutainment producties met ruime ervaring op het gebied van verkeersveiligheid. Onze kracht is om op directe wijze in contact te treden met de doelgroepen. Onze middelen, manpower en activiteiten zijn hierop volledig afgestemd. 

Voor leerlingen en studenten zijn in de afgelopen decennia aansprekende theatervoorstellingen en workshops ontwikkeld, die worden uitgevoerd door professionele acteurs, vakbekwame presentatrices en enthousiaste docenten. 

Kijk voor meer informatie over de lesaanbieder op www.koop-co.nl

Gebruik maken van deze les?

Deze les kan je reserveren door het invullen van het reserveringsformulier. Na het verzenden van je aanvraag zal de lesaanbieder contact met je opnemen op alle details verder af te stemmen.

Vragen?

Heb je een vraag over de les of over het aanvragen van de les? Neem contact op met de accountmanager.