Kilometervreters op de fiets
Het project Kilometervreters op de fiets helpt kinderen in groep 5 en 6 om op een leuke manier meer praktijkervaring op te doen. Leuke beloningen motiveren de kinderen om extra hun best te doen om zo vaak mogelijk de fiets te pakken. Het resultaat? Ze doen waardevolle fietservaring op en ontdekken hoe leuk fietsen kan zijn!
Kenmerken
Oefenen is belangrijk om de vaardigheden te ontwikkelen die nodig zijn om veilig deel te nemen aan het verkeer. Samen fietsen zorgt ervoor dat zowel de ouders als de kinderen meer vertrouwd raken in het verkeer. Kinderen krijgen meer fietservaring en de volwassenen zien wat het kind aankan in het verkeer.
De eigen sociale omgeving inzetten werkt bovendien stimulerend om van fietsen een gewoonte te maken. Ouders zijn eerder geneigd om hun kind vaker op de fiets naar school te brengen of laten gaan. Bijkomend voordeel is dat de deelnemers meer in beweging zijn, wat gezond is en ook ten goede komt aan het milieu. Met dit project willen we kinderen zoveel mogelijk kilometers laten fietsen om ze meer fietservaring op te laten doen waardoor ze uiteindelijk veiliger door het verkeer bewegen. En ook niet onbelangrijk… door meer te fietsen, stimuleren we het fietsplezier van de kinderen!
Het project is een aanvulling op de verkeerslessen op school. Het sluit aan op elke verkeersmethode en is goed in te passen bij projectmatig werken.
Leerdoel
Binnen het project Kilometervreters op de fiets werken de kinderen aan leerdoelen op het gebied van kennis en vaardigheden. Hierbij is nadrukkelijk een rol weggelegd voor de ouders, omdat zij een begeleidende rol hebben.
Opbouw les
Het project is als een competitie opgesteld om de kinderen intrinsiek te motiveren. Bij aanvang van het project ontvangen de kinderen een kilometerteller. Gedurende drie weken fietsen de kinderen zoveel mogelijk. Elke week wordt in de klas besproken hoe het gaat. De kinderen kleuren op hun eigen fietskaart de gefietste kilometers in. Met leuke vlogs en bonusopdrachten stimuleren wij de kinderen om de aandacht voor fietsen vast te houden en extra kilometers te maken. De leerkracht begeleidt het project wekelijks in de klas door de kilometerstanden bij te houden en de bonusopdrachten door te nemen. Veilig Verkeer Nederland kan (indien gewenst) het installeren van de kilometertellers op zich nemen.
Lesduur
De eerste maandag na het installeren van de tellers start het project. Gedurende drie weken wordt elke maandag het aantal gereden kilometers van alle leerlingen op een poster genoteerd. Ervaringen worden besproken, nieuwe verkeerssituaties en overige onderwerpen. Tevens wordt een nieuw filmpje met bonusopdracht getoond.
Duur: elke week 1 uur
Bijzonderheden les
De leerlingen beschikken over een eigen fiets.
Direct naar
Downloads en links
Over de lesaanbieder
Veilig Verkeer Nederland
Veilig Verkeer Nederland is dé maatschappelijke organisatie die - al meer dan 90 jaar - werkt aan de missie ‘Iedereen veilig over straat’. Onder het motto ‘Meedoen is makkelijk’ activeert Veilig Verkeer Nederland mensen, vrijwilligers, overheden en organisaties om zich in te zetten voor veiliger verkeer. Ook ontwikkelt Veilig Verkeer Nederland educatieve programma's en campagnes om weggebruikers bewust te maken van hun gedrag in het verkeer.
Kijk voor meer informatie over de lesaanbieder op vvn.nl
Gebruik maken van deze les?
Deze les kan je reserveren door het invullen van het reserveringsformulier. Na het verzenden van je aanvraag zal de lesaanbieder contact met je opnemen op alle details verder af te stemmen.
Vragen?
Heb je een vraag over de les of over het aanvragen van de les? Neem contact op met de accountmanager.