Verkeerskunsten
Verkeerskunsten is een verkeersmethode voor praktische verkeerseducatie voor de groepen 1 tot en met 8.

Kenmerken
Om veilig lopend of fietsend aan het verkeer deel te kunnen nemen, is het van belang dat kinderen, naast kennis van de verkeersregels, beschikken over voldoende (motorische) vaardigheden. Verkeerskunsten richt zich op het oefenen van deze vaardigheden.
Met de methode Verkeerskunsten worden praktische loop- en fietsvaardigheden geoefend. Bijvoorbeeld goed evenwicht kunnen houden en fietsen zonder slingeren, maar ook meer complexe samengestelde handelingen worden geoefend. Ook komt aan de orde waar je moet kijken, hoe je rekening houdt met anderen en hoe je de theoretische verkeersregels in de praktijk toepast.
Alleen door regelmatig te oefenen, doen kinderen ervaring op en worden verkeershandelingen meer een automatisme of vanzelfsprekendheid. Een belangrijk onderdeel van de lessen is ook het communiceren en samenwerken met andere leerlingen (andere weggebruikers). Op deze manier komt het rekening houden met anderen aan de orde en wordt de noodzaak van verkeersveilig handelen inzichtelijk gemaakt.
Leerdoel
Het bevorderen van een veilige en vaardige verkeersdeelname van kinderen door te oefenen met praktische loop- en fietsvaardigheden.
Praktische leerdoelen verschillen per les en activiteit.
De activiteiten zijn ingedeeld aan de hand van 3 hoofdthema’s:
- Lopen en oversteken met leerdoelen die zich richten op ‘het lopen op de stoep’, ‘het lopen in een groep’ en ‘verschillende oversteeksituaties’ (groep 1 t/m 4).
- ‘Fietskunsten’ met leerdoelen die gericht zijn op het oefenen van de basisvaardigheden van het fietsen (groep 1 t/m 8).
- ‘Fietskunsten in het verkeer’ met leerdoelen gericht op het oefenen van deelname aan het echte verkeer als fietser (groep 5 t/m 8).
Opbouw les
Tijdens een praktijkdag Verkeerskunsten wordt er geoefend op 3 parcoursen op het schoolplein. Deze parcoursen worden voor de start van de lessen uitgezet door onze verkeersdocent.
Vanaf groep 3 wordt er (in overleg) zoveel mogelijk geoefend met de fiets. De leerlingen komen deze dag daarvoor met de fiets naar school.
Elk parcours wordt begeleid door een leerkracht / stagiaire / hulpouder vanuit de school. Onze verkeersdocent geeft vooraf instructie over de te oefenen vaardigheden en loopt gedurende de les rond om ondersteuning te bieden bij de verschillende parcoursen.
Aan het begin van de les, geeft de verkeersdocent de leerlingen van een groep een korte uitleg over de les. Iedere groep wordt verdeeld in 3 subgroepen die zich verdelen over de 3 verschillende parcoursen, waar zij vervolgens aan de slag gaan met het oefenen van de vaardigheden. Na zo’n 15 minuten wordt er doorgeschoven, zodat uiteindelijk alle leerlingen op de 3 verschillende parcoursen aan de beurt komen. Na afloop komt de groep weer samen om de oefeningen na te bespreken.
Vooraf wordt met de school afgestemd over het vaardigheidsniveau van de deelnemende leerlingen. De parcoursen en oefeningen worden hierop aangepast.
Lesduur
Per lesdag Verkeerskunsten kunnen maximaal 4 groepen (max. 30 leerlingen per groep) deelnemen. Een les Verkeerskunsten duurt ongeveer 60 minuten per groep.
De eerste groep kan (in overleg) starten om 9.00 uur, daarna komen nog 3 andere groepen aan de beurt. De lesdag is dan om 14.00 uur afgelopen.
Afhankelijk van het aantal deelnemende groepen en leerlingen, wordt afgestemd hoeveel dagen Verkeerskunsten kunnen worden ingepland.
Bijzonderheden les
De lessen Verkeerskunsten vinden buiten plaats op het schoolplein. Onze verkeersdocent neemt alle benodigde materialen mee om de parcoursen uit te zetten.
Om goed te kunnen oefenen, is ruimte nodig voor 3 parcoursen: 2 parcoursen van 15m x 25m en 1 parcours van 25m x 30m.
Indien er onvoldoende ruimte beschikbaar is op het plein, kan bijvoorbeeld gebruik gemaakt worden van een pleintje of parkeerplaats bij de school. De school dient hiervoor vooraf toestemming te vragen bij de gemeente.
Neem bij twijfel over de ruimte vooral contact met ons op, onze docenten kunnen gemakkelijk een inschatting maken van wat haalbaar is.
Alle deelnemende leerlingen vanaf groep 3, komen op de lesdagen Verkeerskunsten op de fiets naar school. Elektrische fietsen kunnen niet gebruikt worden tijden de lessen.
Er is gedurende de hele dag hulp nodig van minimaal 3 leerkrachten / stagiaires / hulpouders.
Het rooster van de dag wordt vooraf in overleg samengesteld. Graag ontvangen wij hiervoor tijdig de begin-, eind- en pauzetijden van de school. We proberen zo goed mogelijk rekening te houden met de pauzetijden, maar vragen hierin, gezien de vaak volle planning, soms ook wat flexibiliteit.
Onze lessen Verkeerskunsten zijn gewild, dus tijdig aanmelden èn vastleggen van data is raadzaam.
Direct naar
Downloads en links
Over de lesaanbieder
Bureau de Groot Volker i.s.m. Verkeersonderwijs.nl
Bureau de Groot Volker verkeersonderzoek en -advies houdt zich al meer dan 30 jaar bezig met alles wat ‘rijdt en stilstaat’. Verkeerseducatie maakt daar al jarenlang vast onderdeel vanuit.
In samenwerking met de Stichting Verkeersonderwijs.nl worden verschillende vaste verkeerseducatie projecten en maatwerk projecten uitgevoerd in heel Nederland. Ons verkeerseducatie aanbod richt zich op kinderen van 0-14 jaar en hun ouders.
Wij zetten ons in om kinderen al vroeg wegwijs te maken in het verkeer. Veel oefenen, vaardigheden ontwikkelen en ervaring opdoen staan hierbij centraal. Eerst in de veilige omgeving van een schoolplein of onder begeleiding van een ouder, daarna stap voor stap op weg naar een veilige zelfstandige verkeersdeelname.
Kijk voor meer informatie over de lesaanbieder op verkeersonderzoek.nl/verkeerseducatie/
Gebruik maken van deze les?
Deze les kan je reserveren door het invullen van het reserveringsformulier. Na het verzenden van je aanvraag zal de lesaanbieder contact met je opnemen op alle details verder af te stemmen.
Vragen?
Heb je een vraag over de les of over het aanvragen van de les? Neem contact op met de accountmanager.